Deze e-mail online lezen

 

100% groen geteeld voor de sierteelt

De tuinbouwsector streeft naar duurzamer produceren. We zitten in een transitie waar we enerzijds de afhankelijkheid van chemische beschermingsmiddelen willen terugdringen en anderzijds zetten we in op weerbare teelten en teeltsystemen. 

Dit doen we vanuit een grote intrinsieke motivatie om gezonde en groene producten te leveren, die bijdragen aan gezondheid en welbehagen. Er zijn al veel innovaties en aanpassingen in de diverse ketens binnen onze sector. Maar ook staan we voor dilemma’s door het snel afbouwen van middelen zonder voldoende alternatieven. Dan is het ook nog maar de vraag of die nieuwe middelen en maatregelen dezelfde product kwaliteit kunnen garanderen wanneer het in het schap ligt. We worstelen met behoud van handelingsperspectief. 

Dat was de aanleiding om vanuit de thematafel Gezonde Planten van Greenports Nederland het initiatief te nemen om na te denken wat 100 % groen geteeld in de sierteelt betekent en op welke punten we de komende jaren veranderingen voorzien en wie daarop moet gaan schakelen.
Hoe maak je van een bedreiging een kans? En is 100 % groen geteeld een onderscheidende factor die de consument gaat raken?

Een belangrijke actie in onze whitepaper is ketenregie, waarbij haalbare beloften aan consumenten centraal staan. Er is nog veel werk te doen voor 100% groen geteeld, maar wie niet handelt, blijft achter.

Veel leesplezier met deze whitepaper.

Rutger Lommerse

Division Q en Delphy winnaars innovatieprijs waterkwaliteit en watermanagement!

Innovaties zijn een belangrijke sleutel voor schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater en grondwater, daarom hebben we vanuit Greenports Nederland in samenwerking met het Platform Duurzame Glastuinbouw en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vandaag tijdens HortiContact twee innovatieprijzen uitgereikt.

De winnaars zijn: Division Q met hun technische innovatie “De transparante tuinder”. In dit project wordt gezamenlijk een aanpak, meetmethode en sensoren ontwikkeld waarmee de deelnemende kwekers zélf hun waterkwaliteit kunnen meten, hun bedrijf doorlichten en, na succesvol aangetoond te hebben geen lekkages te hebben, deze informatie ook transparant met het grote publiek kunnen delen. Bewezen en tegelijkertijd erg aansprekende technologie met duurzame stroomopwekking (Plant-E).

De winnaar van de sociale innovatie is Delphy met QMS Water. Tuinders leren van elkaar door frequent met elkaar in gesprek te gaan, en dan vooral op basis van harde data. Bijvoorbeeld door het delen van data over de water-en mestbehoefte van de gewassen. Precies genoeg water geven zorgt voor minder uitspoeling van meststoffen en een betere waterkwaliteit. Door het aanbieden van harde data via een platform wordt de gebruikersgroep gestimuleerd om bijeen te komen en te leren van de data en van elkaar. Lees hier verder.

Vanuit kennisinstituut  KRW is een factsheet beschikbaar over de huidige stand van zaken in relatie tot de kaderrichtlijn water.

Slimme sierteelt bloeit verder op in de Duin- en Bollenstreek

Afgelopen jaar ontwikkelden onderzoekers uit de Duin- en Bollenstreek met succes een AI-model waarmee drones ziektes in planten kunnen detecteren. Dit leverde veelbelovende resultaten op en werd bekroond met een Computable Award in de categorie Digitale Transformatie.

Op de landingspagina van hightech-tuinbouw leest u over de start van dit project.

Met de lancering van dit langverwachte vervolg slaan Unmanned Valley, Greenport Duin- en Bollenstreek, NL Space Campus, Economic Board Duin- en Bollenstreek, Holland Rijnland en andere organisaties opnieuw de handen ineen om de verduurzaming van de sierteelt verder te versnellen.

In dit nieuwe project ligt de lat hoger. Naast drones gaan de onderzoekers nu ook gebruik maken van satellietbeelden, grondsensoren en camerabeelden om plantenziekten op te sporen. Door verschillende technologieën te combineren, kan naar verwachting nauwkeurig herkend worden welke planten bescherming nodig hebben en vooral ook welke planten niet. Lees hier verder.

Brightlands als motor van innovatie in Limburg

Goede voornemens? Ingrid Vermeer, CEO van Brightlands Campus Greenport Venlo, heeft er een: meer bewegen op een werkdag. Dat is best een uitdaging met een agenda vol ambitieuze projecten voor 2025: van nieuwe onderzoeksfaciliteiten en uitbouwen van het ecosysteem, tot aan studentenhuisvesting op de campus.

Sinds anderhalf jaar leidt Ingrid Vermeer Brightlands Campus Greenport Venlo met een heldere visie en een flinke dosis ambitie. Haar doel is duidelijk: de campus laten groeien. Dat betekent niet alleen het aantrekken van nieuwe bedrijven en partners, maar ook het realiseren van nieuwe faciliteiten die de samenwerking en innovatie stimuleren. Lees hier verder.

Nederlandse bedrijven pleiten voor gelijk speelveld en stabiliteit in handelsrelaties met de VS

Tijdens een bijeenkomst met minister Klever op het Ministerie van Buitenlandse Zaken bespraken negen Nederlandse bedrijven uit de chip-, halfgeleider-, en voedingsindustrie de impact van mogelijke invoerheffingen en andere handelsbeperkingen vanuit de VS. Organisator was VNO-NCW. Als afvaardiging van de tuinbouwsector was Erik-Jan Bartels (Directeur Incotec/VP Croda en lid Raad van Advies Greenports Nederland) aanwezig.

De bedrijven benadrukten onder andere het belang van het voorkomen van escalatie en het behouden van een sterke handelsrelatie met de VS. Een gelijk speelveld, zowel bilateraal als via de EU, werd door alle sectoren als essentieel beschouwd.

De Nederlandse regering werd geadviseerd om proactief samen te werken met de regering van Trump en individuele Amerikaanse staten. Specifiek voor de voedingssector werd het belang van voedselveiligheid en -zekerheid tussen de VS en de EU onderstreept. Tot slot werd ook het verschil in regulering tussen de EU en de VS besproken. Met het aantreden van de Trump-regering kan dit verschil nog groter worden en dat kan negatieve gevolgen hebben voor de innovatie en concurrentiekracht van Europese bedrijven.

Energieconvenant in de schijnwerpers op Valentijnsdag bij Porta Nova

Op Valentijnsdag brachten vicepremier Sophie Hermans (VVD), staatssecretaris Jean Rummenie (BBB) en staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) een bezoek aan rozenkwekerij Porta Nova in het kader van het energieconvenant.

 

Porta Nova-directeur Leon Dukker en vertegenwoordigers van Greenports Nederland, waaronder Adri Bom-Lemstra en Arne Bac, spraken met de bewindspersonen over energie-uitdagingen in de glastuinbouw. Arne Bac, medebestuurder aan de thematafel Duurzame Gebiedsontwikkeling van Greenports Nederland en convenantpartner, benadrukte het belang van een verbeterd ruimtelijk instrumentarium om modernisering mogelijk te maken. Hij pleitte voor ondersteuning van overheid om gebiedsprocessen te helpen activeren daar waar energietransitie nog stokt. Doel om ondernemers te helpen regionale gebieds energietransitie visie van hun gebieden te realiseren.

Het energieconvenant, waarin Greenports Nederland en Glastuinbouw Nederland samenwerken, moet deze ontwikkelingen verder ondersteunen en faciliteren.

Beyond Experience

Zoveel mogelijk mensen de wereld van de tuinbouw laten beleven. Met dat doel bedachten Wouter en Martijn Duijvesteijn hun Beyond Experience, een bijzondere tentoonstelling op hun chrysantenkwekerij in Hoek van Holland. Zij willen hiermee niet alleen laten zien hoe chrysanten worden geteeld, maar de bezoekers ook in de volle breedte laten kennismaken met de tuinbouw. Lees meer >.

Plant ETP releases report: "An Implementation Strategy for Increasing European Plant Protein Production and Uptake"

Via deze weg delen wij het laatste rapport over plantaardige eiwitten in de EU: "Een implementatiestrategie voor het verhogen van de Europese productie en opname van plantaardige eiwitten", ontwikkeld door Plant ETP's Working Group on Sustainable Agriculture.

U kunt het rapport hier raadplegen en hier het perbericht lezen.

Groene Kracht Vooruit: meer zichtbaarheid en impact in 2025

In 2024 lanceerden we de campagne Groene Kracht Vooruit. Een campagne gericht op politici en beleidsmakers waarmee we de stappen die de tuinbouwsector zet op verduurzaming en vergroening zichtbaar maken.

Groene Kracht Vooruit ondersteunt de lobbyactiviteiten van de sector. In 2025 zetten we de campagne nog meer op de kaart. De focus ligt op meer zichtbaarheid, zowel online als offline.
 De tuinbouwsector zet al grote stappen, met talloze inspirerende voorbeelden die extra aandacht verdienen. Dit jaar wordt daarom actief de media opgezocht om te laten zien hoe de sector in de praktijk werkt.

Daarnaast wordt een structurele koppeling gemaakt met de lobby-agenda. Door de campagnethema’s en lobbystrategieën op elkaar af te stemmen, wordt bepaald waar de focus ligt en welke oproep centraal staat.

Ook ambassadeur worden?
Meer informatie over de campagne vind je op www.groenekrachtvooruit.nl. Wil je helpen om de campagne zichtbaarder te maken, dan kun je ambassadeur worden van Groene Kracht Vooruit. Je krijgt dan eens per maand een kant-en-klaar bericht om te delen op je eigen kanalen. Interesse? Stuur dan een berichtje naar Swetta Mul via communicatie@greenports-nederland.nl.

De campagne Groene Kracht Vooruit is een samenwerking van acht sectorpartijen: Bloemenbureau Holland, Federatie Vruchtgroente Organisaties, Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis, Greenports Nederland, Plantum, Royal FloraHolland en de Sierteelt Versnellers.

Agenda

  • 7 maart: Dit jaar is het Vrouwen & Voedsel netwerkevent op 7 maart in Den Bosch. Meld je hier aan.
  • 13 maart: Nationaal Bloembollen Congres 2025
    Keukenhof organiseert het Nationaal Bloembollen Congres 2025: dé bijeenkomst om de sector in de breedte te ontmoeten.
  • 5 & 6 april: Kom in de kas
  • 2 juli 2025 Save the date: Plant ETP organiseert in Brussel het laatste symposium voor het GeneBEcon-project – Capturing the potential of gene editing for a sustainable bioeconomy, in het Stanhope Hotel. Meer informatie en registratie volgen in het nieuwe jaar.
  • Save the date: Nationaal Tuinbouwcongres 2025 op woensdag 24 september. Locatie Brightlands Venlo.

Social media

Volg Greenports Nederland ook via de verschillende social media kanalen zoals LinkedIn, YouTube en X.

Op de website van Greenports Nederland kan je alle nieuwsbrieven, nieuwsberichten en achtergrondinformatie terug vinden.

Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan een collega. Ontvang je deze nieuwsbrief nog niet direct in je mailbox maar wil je dat wel? Stuur dan even een mailtje aan info@greenports-nederland.nl